Kiełki - źródło zdrowia i urody
Kiełki to doskonałe źródło witamin, mikroelementów, białka i innych składników odżywczych. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że te wszystkie skumulowane w nasionach składniki odżywcze podczas kiełkowania ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Świeże kiełki są rzeczywiście źródłem zdrowia, sposobem na dobre samopoczucie, wzmocnienie odporności organizmu i lekiem na choroby cywilizacyjne. Poprawiają trawienie, a do tego są smaczne i kolorowe. Znakomicie nadają się do kanapek sałatek, jako dodatek do twarożku. Kiełki to prosty sposób na zdrowe odżywianie za niewielkie pieniądze. Szczególnie zalecane jest ich spożywanie w czasie zimy, kiedy nasz organizm najbardziej odczuwa brak słońca, witamin i mikroelementów. W tym czasie ciężko również o warzywa i owoce dobrej jakości, a doskonałą odpowiedzią na sztuczne witaminy w formie tabletek będą z pewnością kiełki. Niezwykłe wartości odżywcze kiełków znane są od tysiącleci na Dalekim Wschodzie, od dłuższego czasu w Skandynawii i Stanach Zjednoczonych, natomiast w Polsce są jeszcze niedoceniane. Aby Państwa przekonać do ich uprawiania poniżej przedstawiamy zalety najczęściej hodowanych kiełków: - rzodkiewka Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dodać kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli. Dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki rzodkiewki mają właściwości dezynfekujące, moczopędne, przeciwzapalne i są polecane przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Czas kiełkowania: 3-4 dni - rzeżucha Kiełki rzeżuchy zawierają bardzo dużo witaminy C, wapnia oraz żelaza, jak również witaminy A, E, B, PP. Ponadto zawierają chrom, magnez i siarkę, która nadaje blask włosom. Są źródłem łatwo przyswajalnego jodu. Mają charakterystyczny ostry smak i zapach, który znakomicie harmonizuje z sałatkami, twarogiem, potrawami warzywnymi i kanapkami. Czas kiełkowania: 5-6 dni - lucerna Arabowie nazwali tę roślinę Alf-al-fa (ojciec wszelkiego pożywienia). Jej kiełki są fantastycznym źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka, zawierają wszystkie ważniejsze witaminy i minerały, w tym rzadko występującą w roślinach witaminę B12, dzięki czemu są szczególnie polecane wegetarianom. Dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć, zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów z żelazem. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Czas kiełkowania: 5-6 dni - fasola Mung Kiełki fasoli Mung zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, B, C i E oraz sole mineralne. Zawierają także pokaźne ilości żelaza, potasu, wapnia, magnezu, siarki i wiele mikroelementów . Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom „złego” cholesterolu LDL. Są lekko chrupiące, powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej. Kiełki fasoli Mung są łatwe w uprawie, w związku z czym są dobre na początku przygody z hodowlą kiełków. Czas kiełkowania: 4-5 dni - słonecznik Kiełki słonecznika zawierają dużo żelaza oraz fosfor i wapń, a więc substancje mineralne wzmacniające kości i zęby. Są bogate w magnez, potas i zawierają śladowe ilości cynku i miedzi. Wzbogacają organizm w witaminę D. Pozytywnie wpływają na przemianę materii. Czas kiełkowania: 3-4 dni - brokuł Kiełki brokuła zawierają dużo witaminy C, A, B1 i B2, PP, są bogate w magnez, potas, żelazo, wapń i sód. Stężenie działającego antyrakowo sulforafanu jest w nich 20 krotnie wyższe niż w różach brokuła. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać je świeże. Kiełki brokuła zawierają też koenzym Q 10 opóźniający starzenie się komórek. Czas kiełkowania: 3-5 dni - soczewica Kiełki soczewicy zawierają dużo żelaza, magnezu i witaminy C oraz witaminy z grupy B i aminokwasy. Ze względu na bogactwo kwasu foliowego polecane są zwłaszcza dla kobiet w ciąży – kwas foliowy jest potrzebny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Dobrze wpływają na stan zębów i dziąseł. Mają delikatny smak – można je dodawać do sałatek. Zmiksowane są najlepsze jako pasta do kanapek lub farsz do pierogów czy naleśników. Czas kiełkowania: 3-4 dni - pszenica Kiełki pszenicy zawierają dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości, witaminy C oraz żelaza, miedzi i selenu. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Czas kiełkowania: 3-4 dni - burak Kiełki buraka dostarczają potasu, magnezu, żelaza, kobaltu, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), zawartym w nich karotenoidom i antocyjanom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Mają niezwykły różowy kolor i pięknie ozdabiają sałatki. Czas kiełkowania: 4-5 dni - soja Kiełki soi zawierają dużo łatwoprzyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także A, C, E, K, PP oraz soli mineralnych, magnezu, potasu, żelaza, wapnia. Zawierają koenzym Q, opóźniający procesy starzenia oraz izoflawony zapobiegające nowotworom. Regularne ich spożywanie dobrze wpływa na cerę, dodaje energii, uspokaja, poprawia apetyt. Kiełki soi pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Są delikatne w smaku i lekko chrupiące. Czas kiełkowania: 4-6 dni